Новини

Максимална защита в Интернет и процедура по ресет на устройства за видеонаблюдение Hikvision

picture
Сподели Туит

За да осигурите максимална защита на Вашите устройства Hikvision в Интернет, Ви препоръчваме следните мерки за сигурност:

  • Обновяване версията на фърмуера до най-актуалната налична за вашето  устройство.  Най-актуалните версии на фърмуерите може да намерите в портала на Hikvision:  http://www.hikvisioneurope.com/portal/?dir=portal/Product%20Firmware .

Ако ще обновявате фърмуер през няколко версии е препоръчително да върнете устройството до заводски настройки (препоръчително);

  • Задаване на т.н. силна парола – с дължина над 8 символа и да съдържа цифри, малки, големи латински букви, специални символи (минимум 2 типа от изброените). Внимание!!! Паролите на устройствата за видеонаблюдение Hikvision не трябва да съдържат символи на КИРИЛИЦА! Ако въведете такива, устройството се блокира (т.е е необходим ресет), без значение дали вкарвате вярна или грешна парола.
  • Промяна на портовете за комуникация, които ползва устройството (по подразбиране са 80, 8000 и 554).

 Процедура по ресет на устройства за видеонабюдение Hikvision

След въвеждането на новата политика за сигурност на Hikvision вече има два вида процедури за ресет на пароли: стара и нова.  При фърмуер версии по-големи или равни на 5.3.0 за камери, 3.1.0 и 2.2.17 за DVR/NVR-и за видеонаблюдение се използва новата процедура, а при по-стари версии: старата процедура. Ако кодовете, които Ви бъдат изпратени не сработват, първо проверете дали данните които сте изпратили са коректни или не трябва да изпратите файл, съгласно новата процедура. При всички случаи е добре за ресет да използвате най-новия SADP софтуер (версия по-висока от 2.2.3.5), който може да изтеглите от следния линк: https://sup.sectron.com:2366/fbsharing/2fSAL7eD.

  • При старата процедура се използва само пълния сериен номер (д-на около 40 символа) и текущата дата на устройството за видеонаблюдение (колонката Start time, която се вижда след рестарт на устройството!). Важно! Старата процедура може да се изпълни и от локалното меню на DVR-а, без значение от фърмуер версията.
  • При новата процедура се генерира *.XML файл, който се изпраща до нас (support@sectron.com), а ние връщаме друг файл, който се импортира обратно. Важно! За времето между експорта и импорта на файловете, устройството не трябва да се изключва или рестартира. Новият файл е валиден 2 дни, от датата на генерирането му.

Вижте процедурата за ресет на устройства за видеонаблюдение Hikvision тук!